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Planning Grants for Certified Community Behavioral Health Clinics (CCBHC) 

(Short Title:  CCBHCs Planning Grants) 

RFA No. SM-16-001 

Frequently Asked Questions 

Following are Frequently Asked Questions (FAQs) related to the RFA which includes the 

CCBHC criteria and certification.  CCBHC Prospective Payment System Questions and Answers 

may be found on the CMS website at http://www.medicaid.gov/medicaid-chip-program-

information/by-topics/financing-and-reimbursement/223-demonstration-for-ccbhc.html 

Please note that these questions and answers will accompany the RFA and are intended to 

inform state applicants during the application period for the planning grants. These questions 

and answers were formulated in anticipation of states questions and based on comments 

received during the public comment periods.  

RFA-Related FAQs 

Question 1:  How can a state applicant for a planning grant make sure that necessary interests 

are considered in the application? 

Answer 1:  The state applicant is expected to explicitly reach out to stakeholders with a role 

or interest in the development of CCBHCs.  Such stakeholders might include but not be 

limited to other state agencies, behavioral health authorities in the state, state behavioral 

health councils, nonprofit and other healthcare providers that may qualify to be a CCBHC or 

a Designated Collaborating Organization (DCO), community organizations, organizations 

representing the interests of consumers, those in recovery, and families, and local tribal 

organizations.  Consultation with these stakeholders is an important part of developing the 

planning grant and any subsequent certification of CCBHCs. 

Question 2:  We are not sure if we can organize services and funding around CCBHCs in my 

state.   Should we apply? 

Answer 2:  Yes, interested states should apply.  The RFA, Criteria and PPS Guidance were 

written to be applicable to all 50 states and the District of Columbia.  States are encouraged 

to contact the program staff identified in the RFA to discuss challenges.   SAMHSA, CMS, 

and ASPE will work closely with states to discuss approaches to organizing services and 

funding that makes sense for the state and meets the goals of the program. 

Question 3:  My federally recognized tribe would like to apply for a planning grant in 

collaboration with our state.  Can we apply?   

http://www.medicaid.gov/medicaid-chip-program-information/by-topics/financing-and-reimbursement/223-demonstration-for-ccbhc.html
http://www.medicaid.gov/medicaid-chip-program-information/by-topics/financing-and-reimbursement/223-demonstration-for-ccbhc.html
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Answer 3:   Consistent with the statute, only the 50 states and the District of Columbia are 

eligible to apply for planning grants.  Tribes are encouraged to work with state behavioral 

health authorities and state Medicaid directors to participate in the planning grant, either as 

collaborators or as a CCBHC if the tribe is a provider.  While behavioral health agencies that 

are operated under the authority of the Indian Health Service, an Indian tribe, or tribal 

organization pursuant to a contract, grant, cooperative agreement, or compact with the Indian 

Health Service pursuant to the Indian Self-Determination Act (25 U.S.C. 450 et seq.) are not 

eligible to apply for a planning grant, they are eligible as CCBHCs. 

Question 4:   If our state received a planning grant, could we certify every community mental 

health center in the state?   

Answer 4:    Yes.  States may certify every community mental health center in the state that 

meets certification standards.  The state must however, work with HHS and the evaluation 

planning team to construct a comparison group for an assessment of access, quality, and 

scope of services available to Medicaid enrollees served by CCBHCs compared with 

Medicaid enrollees who access services from other community-based mental health service 

providers. 

Question 5:   The RFA says that grants of up to $2,000,000 can be made to up to 25 states.  

Multiplying these two amounts comes out to $50,000,000 but the RFA says that only 

$24,635,000 is available for funding.  Should I apply for less than $2,000,000?    

Answer 5:   Applicants should apply for the amount of funding they feel they need to 

complete the goals of the planning grant that will prepare the state to participate in the 

demonstration program.  The size of the award may vary depending on the number of 

applications SAMHSA receives.  

CRITERIA-RELATED FAQS 

Program Requirement 1 – Staffing: 

Question 6:  Is the Medical Director required to be a psychiatrist? 

Answer 6:   The Medical Director should be a psychiatrist unless there is a documented 

behavioral health professional shortage in the CCBHC service area determined by the Health 

Resources and Services Administration (Health Resources and Services Administration 

[2015]), and reasonable and consistent, but unsuccessful, efforts have been made to try to find 

a psychiatrist who is appropriate for the Medical Director position.  Only then may the 

position be filled by a non-psychiatrist.  The non-psychiatrist must be a medically trained 

behavioral health care provider with appropriate education and licensure, with prescriptive 

authority in psychopharmacology, who can prescribe and manage medications independently 

pursuant to state law. 



3 
 

Program Requirement 2 – Availability and Accessibility of Services: 

Question 7:  Criterion 2.b.1 says that “appropriate action” must be taken immediately if the 

initial evaluation reveals an emergency or crisis need, but criterion 2.c.1 says that crisis 

management services must be delivered within three hours.  What is the actual requirement?    

Answer 7:  Some responses to emergency or crisis needs can be dealt with in-house 

immediately by the CCBHC staff and that should be the first recourse where it is appropriate.  

If, however, a crisis team must be involved, the relevant maximum response time of 3 hours 

applies, but the CCBHC staff must, while waiting, take any necessary actions to assure the 

consumer’s safety and the safety of those around them. 

 

Question 8:  Can the preliminary screening and risk assessment or any of the evaluations be 

carried out by telephone? 

Answer 8:  The preliminary screening may be telephonic.  It is preferred that the initial 

evaluation be conducted in-person but we recognize that is not always possible.  If the 

preliminary screening reveals emergency or urgent needs, the initial evaluation may, if 

necessary, be conducted telephonically or by telehealth/telemedicine.  Once the emergency is 

resolved, however, the next encounter must be in person and the initial evaluation reviewed.  

 

Question 9:  Why are 60 days allowed for CCBHCs to complete the comprehensive evaluation? 

Answer 9:  The comprehensive evaluation actually begins at intake with the preliminary 

screening, continues with the initial evaluation and subsequent assessment, culminating in the 

comprehensive and treatment planning evaluation which must be completed within 60 days of 

first contact.  Nothing precludes earlier completion of the evaluation or the provision of any 

services.  Sixty days is designed to allow the consumer time to build a relationship with the 

clinician conducting the evaluation and to develop trust to allow a complete and meaningful 

evaluation, and to accommodate consumers who may have difficulty completing an 

evaluation in a limited period of time. 

 

Program Requirement 3 – Care Coordination: 

Question 10:  Where can we learn more about Health Information Technology (HIT) and 

certification? 

Answer 10:  The principal federal agency coordinating the effort to develop HIT capability is 

The Office of the National Coordinator for Health Information Technology (ONC).  ONC is 

responsible for the Health IT Certification Program (http://www.healthit.gov/policy-

researchers-implementers/onc-health-it-certification-program) and maintains an online list of 

certified products, the ONC Certified Health IT Product List (CHPL) at 

http://oncchpl.force.com/ehrcert?q=chpl .   

 

Program Requirement 4 – Scope of Services: 

http://www.healthit.gov/policy-researchers-implementers/onc-health-it-certification-program
http://www.healthit.gov/policy-researchers-implementers/onc-health-it-certification-program
http://oncchpl.force.com/ehrcert?q=chpl
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Question 11: There are multiple components to the comprehensive evaluation requirements.  

What is the reasoning behind the requirements?  

Answer 11:  The preliminary screening and risk assessment is designed to determine acuity 

of needs and whether the new consumer presents a risk to self or others.  The information 

gleaned from this screening/assessment feeds into the initial evaluation which requires the 

gathering of very basic information designed to guide preliminary treatment and 

determination of other needs.  The initial evaluation, in turn, feeds into the comprehensive 

diagnostic and treatment planning evaluation, which gathers more complete information to 

allow a full diagnosis and adequate basis for treatment plan development.  The content of the 

comprehensive evaluation will vary by state-established certification requirement, individual 

needs, and other requirements such as accreditation to which the CCBHC may be subject.   

 

Question 12:  Must existing clients of the agency that becomes a CCBHC receive a 

comprehensive evaluation or will their records be exempt from such requirements?   

Answer 12:  No, the comprehensive evaluation is for new consumers enrolled after the date 

of the clinic’s certification as a CCBHC. 

Question 13:  The criteria state that standardized and validated screening tools must be used.  

When is a tool considered “standardized and validated”? 

Answer 13:  The CCBHC should be able to provide evidence that the tool being used is 

reliable and valid.  This may be done through studies the CCBHC has undertaken or by 

referencing research that has been conducted to test the reliability and validity of the tool. 

Program Requirement 5 – Quality and Other Reporting/Appendix A: 

Question14:  What are the components of the required Continuous Quality Improvement (CQI) 

Plan? 

Answer 14: The components of the CQI plans should be defined and implemented based on 

the needs of the CCBHC’s client population and reflect the scope, complexity and past 

performance of the CCBHC’s services and operations. The CQI plan focuses on indicators 

related to improved behavioral and physical health outcomes, and takes actions to 

demonstrate improvement in CCBHC performance.  An individual or team of individuals 

within the CCBHC should be responsible for implementing and monitoring the Plan. The Plan 

requires that all improvement activities be evaluated annually to determine whether 

adjustments should be made to improve service delivery and consumer outcomes.   Among 

other things the CQI must address consumer suicide deaths or attempts and 30 day hospital 

readmissions for psychiatric or substance use reasons. 

Section 6:  Organizational Authority, Governance and Accreditation 

Question 15:  Can a private, for-profit clinic or organization be a CCBHC?   

Answer 15: No, but they may be a DCO working with a CCBHC. 
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Question 16: Can a for-profit clinic be a CCBHC if the local behavioral health authority or the 

IHS pays for services received there?   

Answer 16: No, for-profit organizations are not permissible owners or operators of a 

CCBHC. 

Question 17: Can a non-profit organization with multiple clinics be a CCBHC?   

Answer 17: Yes, as long as all of its components satisfy the criteria for a CCBHC.  The larger 

organization cannot be a CCBHC if all components do not satisfy the criteria. 

Question 18: Can one clinic in a larger non-profit organization be a CCBHC and another part of 

the non-profit organization be a DCO for the CCBHC?  

Answer 18: Yes, as long as the clinic meets the CCBHC criteria and the relationship between 

the clinic and the other component of the non-profit meets the DCO requirements in the 

criteria.   

For example, if a large non-profit organization has only one clinic that is a CCBHC but the 

non-profit also operates a state-sanctioned, certified or licensed crisis behavioral health crisis 

system, the crisis system may be a DCO for the CCBHC as long as the requirements of that 

relationship are satisfied. 

Question 19: Can a state-operated clinic be a CCBHC?   

Answer 19: Yes, such a clinic is considered part of a local government behavioral health 

authority as long as a locality, county, region or state maintains authority to oversee mental 

health and substance abuse services at the local level. 

Question 20: Can a clinic that is owned and operated by a local behavioral health authority be a 

CCBHC if it meets the criteria?   

Answer 20: Yes. 

Question 21: Can a tribal health organization, clinic or health center be a CCBHC?   

Answer 21: Yes, as long as it meets the criteria and is operated under authority of the Indian 

Health Service, an Indian tribe, or tribal organization pursuant to a contract, grant, cooperative 

agreement, or compact with the IHS under the Indian Self-Determination Act. 

Question 22: Can a clinic that if funded by a grant from the Indian Health Service as an Urban 

Indian Health Center be a CCBHC?   

Answer 22:  Yes, if the clinic meets the criteria for certification. 

Question 23: Can a clinic funded by a grant from the Indian Health Service as an Urban Indian 

Health Center be a DCO that works with a CCBHC?   

Answer 23:  Yes, as long as the requirements of a CCBHC-DCO relationship are satisfied. 

Question 24:  What is the role of the state regarding the governing board?   
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Answer 24:   The state must develop processes to be used in certification for determining 

whether the criteria are being met.  The state also must be able to explain, if the CCBHC is a 

tribal or governmental entity or part of a corporate entity that cannot meet any of the three 

options for certification, why that is true. 

Question 25:  When can the CCBHC rely on an advisory board to satisfy the governance 

requirements?   

Answer 25:  The CCBHC can use an advisory board to satisfy the governing board 

requirements of representation and meaningful participation and to provide input to the 

governing board if the CCBHC is a governmental or tribal entity, or a subsidiary or part of a 

larger corporate organization that cannot meet the requirements for board membership under 

any of the three options.  It is possible that an advisory board also might be used to help 

satisfy one the two options that do not include 51 percent representation. 

 


