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Q: Do Current Procedural Terminology (CPT) codes for psychological and neuropsychological tests 
include tests performed by technicians and computers?  

A: Yes.  The CPT codes, 96138, 96139 and 96146 that fall under the CPT “Psychological and 
Neuropsychological Tests code range, 96105-96146, describe tests performed by technicians and 
computers. 
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Q: What are the supervision requirements for diagnostic psychological and neuropsychological 
tests?  

A: Under the diagnostic tests provision as authorized by Medicare law at section 1861(s)(3) of the 
Social Security Act (the Act) and interpreted under regulations at 42 CFR 410.32, all diagnostic tests 
are assigned a certain level of supervision. Effective January 1, 2001, this basic rule at 42 CFR 
410.32(b)(1) that previously authorized  only physicians to supervise the performance of diagnostic 
tests was changed to also allow nurse practitioners (NPs), clinical nurse specialists (CNSs), 
certified nurse-midwives (CNMs), physician assistants (PAs), and certified registered nurse 
anesthetists (CRNAs) to supervise the performance of diagnostic tests in accordance with their 
scope of practice and applicable State law. 

Diagnostic psychological and neuropsychological tests are excepted from this basic rule for 
supervision of these tests.  In which case, 42 CFR 410.32(b)(2)(iii)(B) authorizes only physicians or 
clinical psychologists to perform general supervision for diagnostic psychological and 
neuropsychological tests.  Moreover, when NPs, CNSs (42 CFR 410.32(b)(2)(B)(v), and PAs (42 CFR 
410.32(b)(2)(B)(ix) personally perform diagnostic psychological and neuropsychological tests, the 
supervision of their tests must be in accordance with the collaboration and supervision 
requirements under their respective benefit category. 
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Q: Are expenses for diagnostic psychological and neuropsychological tests subject to the payment 
limitation for outpatient mental health treatment services?  

A: The outpatient mental health treatment limitation (the limitation) was a payment reduction 
that applied to outpatient mental health services as authorized under Medicare law at section 
1833(c) of the Social Security Act.  Generally, this limitation resulted in Medicare payment at 
50% of the approved amount for claims for the treatment of mental, psychoneurotic, and 
personality disorders. Prior to January 1, 2014, this limitation applied to diagnostic psychological 
and neuropsychological tests only in the case when these tests w e r e  performed to evaluate a 
patient’s progress during treatment rather than to establish or confirm the patient’s diagnosis. 
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(See section 210.1, Chapter 12 of the Medicare Claims Processing Manual, Pub.100-04).  
Effective January 1, 2014, the limitation was eliminated, and it no longer applies to outpatient 
mental health treatment services or, diagnostic psychological and neuropsychological tests that 
are performed to evaluate a patient’s progress during treatment.    
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Q: Can more than one CPT code for psychological or neuropsychological testing be billed on the 
same date of service for the same patient?  

A: Yes. If several different, clinically appropriate tests are administered on the same date to the 
same patient (whether by a physician/psychologist, technician or by computer), then the 
appropriate testing codes for psychological testing or neuropsychological testing can be billed 
together. More than one code can also be billed when several distinct tests are administered to the 
same patient on the same date of service via technician (96138/96139) or computer (96146),  and 
the physician/psychologist needs to integrate the separate interpretations and written reports for 
each of these tests into a comprehensive report. 
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Q: Can more than one CPT code for psychological or neuropsychological testing be billed together 
on the same date of service for the same patient if all  the testing is administered by a technician 
and/or computer?  

A: Yes.  The technician-administered codes (96138/96139) are billed based on the number of hours 
that the technician spends face-to-face with the patient.  The computer-administered code (96146) 
is billed once regardless of the time spent completing the tests. 
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Q: Can more than one CPT code for psychological or neuropsychological testing be billed together 
for services rendered to the same patient but on different dates? 

A: The physician/psychologist is expected to bill for the work he/she performed on that date of 
service. If all the testing is conducted by a physician/psychologist, then the professional CPT 
code/s (96116, 96121, 96130, 96131, 96132, 96133, and 96125) should be billed for the time spent 
on test administration, interpretation and report preparation, as well as integration of previously 
interpreted test results into a comprehensive report. For tests billed under these codes, the total 
time should be reported at the completion of the entire episode of evaluation. 


