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Federally Qualified Health Centers (FQHCs) Frequently Asked Questions 

Topics 

Payment for Attending Physician Services Furnished by RHCs or Federally Qualified Health 
Centers (FQHCs) to Hospice Patients 

Concurrent Billing for Chronic Care Management Services (CCM) and Transitional Care 
Management (TCM) Services for RHCs and FQHCs 

COVID-19 Vaccines Furnished in RHCs and FQHCs (Technical Updates) 

Mental Health Services furnished via Telecommunications Technologies for RHCs and FQHCs 

 
Payment for Attending Physician Services Furnished by RHCs or Federally 
Qualified Health Centers (FQHCs) to Hospice Patients 
 
Q: What policy was finalized for CY 2022 for the payment of attending physician services 
furnished by RHCs and FQHCs during a patient’s hospice election? 
A:  Beginning January 1, 2022, RHCs and FQHCs will be eligible to receive payment for 
hospice attending physician services when provided by a FQHC/RHC physician, nurse 
practitioner, or physician assistant who is employed or working under contract for an FQHC or 
RHC, but is not employed by a hospice program. 
 
Concurrent Billing for Chronic Care Management Services (CCM) and 
Transitional Care Management (TCM) Services for RHCs and FQHCs 
 
Q: What policy was finalized for CY 2022 for the billing of CCM and TCM services 
furnished in RHCs and FQHCs? 
A: Consistent with changes made in the CY 2020 PFS final rule for care management services 
billed under the PFS, CMS finalized the proposal to allow RHCs and FQHCs to bill for TCM 
and other care management services furnished for the same beneficiary during the same service 
period, provided all requirements for billing each code are met. 
 
Q: Can consent for care management services furnished by RHCs and FQHCs be obtained 
under general supervision after the PHE? 
A: Before the PHE for COVID-19, we required that beneficiary consent be obtained either by or 
under the direct supervision of the primary care practitioner, RHC, and FQHC. This requirement 
is consistent with the conditions of payment for this service under the PFS. As a PHE flexibility, 
we have allowed for consent for care management services furnished to occur under general 
supervision. CMS will continue to evaluate consent for care management services. 
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COVID-19 Vaccines Furnished in RHCs and FQHCs (Technical Updates) 
 
Q: What change is CMS finalizing for COVID-19 vaccines furnished in RHCs and 
FQHCs? 
A: Section 3713 of the CARES Act established Medicare Part B coverage and payment for a 
COVID-19 vaccine and its administration. CMS finalized the proposal to make conforming 
technical changes to the regulatory text related to COVID-19 vaccines for RHCs and FQHCs. 
 
Q: Is CMS finalizing changes to how RHCs and FQHCs are paid for vaccines and their 
administration to allow for more prompt payment rather than based on the cost report?  
A: CMS did not propose any changes to how RHCs and FQHCs are paid for vaccines and 
administration.  Therefore, RHCs and FQHCs are paid 100 percent of reasonable cost through 
their cost report. Since there is a gap in time from when costs are incurred for furnishing 
vaccines and when payment is received, the Medicare Administrative Contractors (MACs) have 
been providing early payments in the form of lump sum payments to RHCs and FQHCs since 
March of 2021. RHCs and FQHCs can request additional lump sum payments from their MAC at 
any time. 
 
Mental Health Services furnished via Telecommunications Technologies for 
RHCs and FQHCs 
 
Q: What policies are being finalized for CY 2022 for RHCs and FQHCs related to use of 
telehealth technologies?   
A: CMS is revising the current regulatory language to permit RHC or FQHC mental health visits 
to include visits furnished using interactive, real-time telecommunications technology. This will 
allow RHCs and FQHCs to report and receive payment for mental health visits furnished via 
real-time telecommunication technology in the same way they currently do when visits take 
place in-person including audio-only visits when the beneficiary is not capable of, or does not 
consent to, the use of video technology. CMS is also finalizing that an in-person, non-telehealth 
visit must be furnished at least every 12 months for these services; however, exceptions to the in-
person visit requirement may be made based on beneficiary circumstances (with the reason 
documented in the patient’s medical record) and more frequent visits are also allowed under our 
policy, as driven by clinical needs on a case-by-case basis.   
 
Q: How is this policy different from the telehealth services that RHCs and FQHCs can 
furnish during the PHE for COVID-19?  
A: During the PHE, RHCs and FQHCs are paid based on an average rate of telehealth services 
furnished under the PFS. Under this finalized policy, beginning January 1, 2022, RHCs and 
FQHCs will be paid for mental health visits furnished via telecommunications technology the 
same way they currently do for in-person mental health visits.  
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Q: When do the in-person visit requirements take effect for RHC and FQHC mental health 
visits furnished via telecommunications technology?  

A: Consistent with policies finalized for mental health services furnished via telehealth under the 
Physician Fee Schedule, the in-person visit requirements for mental health services furnished via 
telecommunications technology will take place on or after the first day after the end of the 
COVID-19 public health emergency. After that time, there must be an in-person mental health 
service furnished within 6 months prior to the furnishing of the telecommunications service and 
in general, there must be an in-person mental health service (without the use of 
telecommunications technology) provided at least every 12 months while the beneficiary is 
receiving services furnished via telecommunications technology for diagnosis, evaluation, or 
treatment of mental health disorders. Consistent with policies finalized for mental health services 
furnished via telehealth under the PFS, the in-person service requirements apply only to 
telehealth services furnished to a patient receiving the service at home.  

Q: Can exceptions be made to the in-person visit requirements for RHC and FQHC mental 
health visits furnished via telecommunications technology? 

A: CMS will allow for limited exceptions to the requirement that there be an in-person, non-
telehealth service every 12 months based on beneficiary circumstances, in which case the basis 
for that decision should be documented in the patient’s medical record. Specifically, if the patient 
and practitioner consider the risks and burdens of an in-person service and agree that, on balance, 
these outweigh the benefits, and the practitioner documents the basis for that decision in the 
patient’s medical record, then the in-person visit requirement is not applicable for that 12-month 
period. Situations in which the risks and burdens associated with an in-person service may 
outweigh the benefit could include, but are not limited to, instances when an in-person service is 
likely to cause disruption in service delivery or has the potential to worsen the patient’s 
condition(s). The risks and burdens associated with an in-person service could also outweigh the 
benefit if a patient receiving services is in partial or full remission and only requires a 
maintenance level of care. Other justifications include the clinician’s professional judgment that 
the patient is clinically stable and/or that an in-person visit has the risk of worsening the 
beneficiary’s condition, creating undue hardship on self or family, or if it is determined that the 
patient is at risk for disengagement with care that has been effective in managing the illness. 
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