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ACCELERATED AND ADVANCE PAYMENT 
REPAYMENT & RECOVERY  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

TERMINOLOGY  

1. What is an “Extended Repayment Schedule”? 
 
A. An “Extended Repayment Schedule (ERS)” is a statutorily authorized debt payment 

schedule, which allows a provider or supplier experiencing financial hardship to pay 
debts over the course of three years. This can be extended to as many as five years, 
where certain extreme hardship criteria are met. Providers and suppliers are able to 
request an ERS after letters requiring reimbursement are issued. Providers and 
suppliers should contact their Medicare Administrative Contractor (MAC) for 
information on how to request an ERS.  A provider or supplier would need to meet 
specified criteria related to financial “hardship” or “extreme hardship” under 42 
C.F.R. 401.607(c)(2) in order to be eligible for an ERS.   
 

2. What is “periodic interim payment (PIP)”? 
 
A. “Periodic interim payment” is a method of payment used for certain services 

furnished in hospitals or by skilled nursing facilities under which providers receive 
reimbursement for healthcare services rendered to beneficiaries in lump sum bi-
weekly (unless the provider requests a longer fixed interval) payments.  For more 
information, please refer to 42 CFR 413.64(h).  
 

3. What is included in “payments for items and services furnished”? 
 
A. “Payments for items and services furnished” includes any Medicare claims payment 

amount for providers and suppliers, as well as bi-weekly payments to PIP providers.  
 

4. What does “recoupment” mean for the purposes of recovering accelerated or 
advance payment loans? 

 
A. “Recoupment” means the recovery by Medicare of any outstanding Medicare 

accelerated and advance payment loans by reducing present or future Medicare 
payments and applying the amount withheld to the outstanding loan balance. 
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REPAYMENT GENERALLY  

TIMING OF REPAYMENT 

5. How long will my payments for items and services furnished be recouped? 
 
A. Providers and suppliers are not required to repay accelerated and advance payments 

until one year after the payment was issued. After the one year period has ended, 
Medicare payments owed to providers and suppliers will be recouped according to the 
repayment terms. 
 
The repayment terms specify that for the first 11 months after repayment begins, 
repayment will occur through an automatic recoupment of 25% of Medicare 
payments otherwise owed to the provider or supplier.  At the end of the eleventh 
month period, recoupment will increase to 50% for six months.   
 
At the end of the six months (29 months from the initial accelerated or advance 
payment), the MAC will determine if a balance remains, and, if so, issue a letter for 
full repayment of any remaining balance. If payment is not received within 30 days, 
interest will accrue at the rate of 4% from the date the letter was issued, and will be 
assessed for each full 30-day period that the balance remains unpaid.  
 

6. Can I extend how long recoupment will continue instead of getting an 
overpayment letter? 

 
A. No, the repayment process commences automatically one year after issuance of the 

accelerated or advance payment. The statute provides that the repayment process ends 
after the 29th month after the issuance of the accelerated or advance payment. 

 
7. What happens if I still owe money after the repayment timeframe ends? 

 
A. After the repayment timeframe has ended, the MAC will issue a letter for payment of 

any remaining balance. If payment is not received within 30 days, interest will accrue 
at the rate of 4% from the date the letter was issued, and will be assessed for each full 
30-day period that the balance remains unpaid. 
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PAYING OFF THE BALANCE 

 
8. If I have made voluntary lump sum payment(s), how do I confirm the balance, if 

any, I owe? 
 
A. Providers and suppliers may contact their assigned MAC to confirm the outstanding 

balance of an accelerated or advance payment.  
 

9. Can I pay off the entire balance of my accelerated or advance payment before or 
after repayment begins? If yes, How? 

 
A. Yes, providers and suppliers can submit one or more lump sum payment. Please 

contact your MAC for more instructions on how to make a lump sum payment, 
especially if payment will be made after the repayment timeframe begins.  
 

10. How will repayment of my accelerated or advance payment interact with 
repayment or recovery of any other outstanding overpayments I may have? 

 
A. Any payments made to CMS for outstanding overpayments will be applied to any 

outstanding interest on the oldest debt first, followed by the principal on the oldest 
debt. Please note, any other existing Medicare debt will not be subject to the special 
repayment terms for accelerated and advance payments.  
 

REDUCING OR POSTPONING REPAYMENT 

 
11. Can I request to reduce the recoupment percentage or defer recoupment? 

 
A. No, CMS will not reduce the repayment percentage or defer recoupment at the 

request of a provider or supplier, as the terms are specified by Congress in the 
Continuing Appropriations Act, 2021 and Other Extensions Act.  
 

12. I still have not reopened my provider or supplier location, will I be penalized if I 
cannot submit claims to repay the accelerated or advance payment?  

 
A. No, providers and suppliers who are not submitting claims will not be penalized, 

however, once the repayment timeframe ends after 29 months , MACs will issue 
letters for any outstanding balance owed.  If payment is not received within 30 days, 
interest will accrue at the rate of 4% from the date the letter was issued, and will be 
assessed for each full 30-day period that the balance remains unpaid.  
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ISSUANCE OF LETTERS REQUIRING REIMBURSEMENT 

 
13. I received a letter requiring reimbursement for the balance of my accelerated or 

advance payment. What interest rate applies? 
 
A. An interest rate of 4% applies to overpayments associated with accelerated or 

advance payments issued during the COVID-19 Public Health Emergency.  
 

14. Can I request an Extended Repayment Schedule?  
 
A. Yes, providers and suppliers are able to submit a request for an Extended Repayment 

Schedule (ERS) to their assigned MAC after a letter is issued. A provider or supplier 
would need to meet specified criteria related to financial “hardship” or “extreme 
hardship” under 42 C.F.R. 401.607(c)(2) in order to be eligible for an ERS.  Each 
MAC’s website has information on how to submit such a request, as well as 
information on criteria that must be met in order for MACs to approve requests for 
ERSs.  
 

PERIODIC INTERIM PAYMENT (PIP) PROVIDERS  

 
15. How will repayment work for PIP providers? 

 
A. The repayment process from bi-weekly PIP payments will begin one yearfrom the 

date the provider received their accelerated payment. Once the repayment process 
begins, for the first eleven months, bi-weekly payments and any other payments 
made to PIP providers will be offset by 25% to repay their accelerated payments. 
After eleven months, if a balance still remains, payments will continue to be offset at 
50% for an additional six months. Part A PIP providers will have twenty-nine 
months from the date the accelerated payment was issued to repay the balance, prior 
to the issuance of a letter requiring reimbursement. Accelerated payments will not be 
included in the reconciliation and settlement of final cost reports.  
 

16. How will accelerated or advance payments be treated on the cost report? 
 

A. Accelerated or advance payments will not be included in the reconciliation and 
settlement of final cost reports. 
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DISCREPANCIES AND ISSUES 

I DON’T THINK CMS IS RECOUPING THE RIGHT PAYMENTS TO REPAY MY AAP 

 
17. I did note receive an accelerated or advance payment under this NPI/ PTAN, why 

are my payments being recouped? 
 
A. Providers and suppliers payments may be recouped for a variety of reasons, including 

the existence of overpayments unrelated to AAP debt. Providers and suppliers are 
encouraged to contact their MAC for clarification or resolution of repayment 
questions.  

IT’S ALREADY BEEN PAID 

 
18. I have already repaid my entire AAP. Why are my payments still being held? 

 
A. There are many reasons why a provider or supplier may not receive payments. 

Providers and suppliers experiencing this situation are encouraged to contact their 
MAC for clarification or resolution of repayment issues.  
 

19. How do I ask for a reconciliation? I believe CMS has recouped more than the 
value of my AAP. 

 
A. Providers and suppliers should contact their MAC to receive current balance and 

payment information related to the repayment of their AAP payment.  

BANKRUPTCY 

 
20. Repayment will push me into bankruptcy. Are there any alternatives? 

 
A. Providers and suppliers who find that they may struggle with repayment are 

encouraged to contact their MACs. For example, once a letter requiring 
reimbursement is issued, CMS may grant a request for an Extended Repayment 
Schedule if a provider or supplier is experiencing hardship. and meets the criteria 
discussed above. A provider or supplier would need to meet specified criteria related 
to financial “hardship” or “extreme hardship” under 42 C.F.R. 401.607(c)(2) in order 
to be eligible for an ERS.   
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21. I have filed for bankruptcy. How do I stop repayment? 
 
A. Providers and suppliers who have filed for bankruptcy must notify their MAC to 

ensure CMS has timely notice that they have filed for bankruptcy so that CMS can 
properly resolve Medicare financial obligations. 
 

BALANCE/ STATUS OF REPAYMENT  

 
22. How do I check the balance of my AAP loan? 

 
A. Providers and suppliers should contact their MAC to receive current balance and 

payment information related to the repayment of their AAP payment.  
 

23. Will I receive notice of which payments for items and services furnished were 
offset?  

 
A. Providers and suppliers will see the offset amount reflected on their Remittance 

Advice. Providers and suppliers should contact their MAC to receive current balance 
and payment information related to the repayment of their AAP payment.  
 
 

CONSISTENCY WITH PREVIOUS ADMINISTRATION OF AAP 

 
24. Is this repayment process how CMS has always handled accelerated and advance 

payments? 
 

A. Yes, in general, the current process for repaying accelerated and advance payment is 
the same as the repayment process used for all overpayments in that accelerated and 
advance payments are usually repaid by offsetting payments for items and services 
furnished. However, in light of the passage of Continuing Appropriations Act, 2021 
and Other Extensions Act, the timeline, percentage of offset, and interest rate on any 
resulting overpayment have been modified to provide additional financial relief to 
distressed providers and suppliers during this public health emergency.   
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