
SECTION 4122 APPLICATION SUBMISSION PROCESS 

The electronic application intake system, Medicare Electronic Application Request Information 
System (MEARISTM), is available for Section 4122 application submissions, with application 
submissions for fiscal year 2026 due no later than March 31, 2025. The Section 4122 application 
can be accessed at: https://mearis.cms.gov/public/home.    

CMS will only accept Section 4122 applications submitted via MEARISTM. Applications 
submitted through any other method will not be considered. Within MEARISTM, we have built in 
several resources to support applicants:   

• Please refer to the “Resources” section for guidance regarding the application 
submission process at: https://mearis.cms.gov/public/resources. 

• Technical support is available under “Useful Links” at the bottom of the MEARISTM 

webpage.

• Application related questions can be submitted to CMS using the form available 
under “Contact” at: https://mearis.cms.gov/public/resources.  Select “Graduate 
Medical Education (GME) Slot Distribution Under Section 4122”.  The “Contact” 
link is in the top right-hand corner.

• The time required for application submission, including the time needed to gather 
relevant information as well as to complete the form, is estimated to be roughly 
around 8 hours per submission. Applicants are, therefore, encouraged to start in 
advance of the due date to ensure adequate time for submission.

Application submission through MEARISTM will not only help CMS track applications and 
streamline the review process, but it will also create efficiencies for applicants when compared 
to a paper submission process.   

APPLICATION QUESTIONS FOR GRADUATE MEDICAL EDUCATION (GME) 
SECTION 4122  

The text below includes the information requested as part of the Section 4122 application: 

1. Provide information identifying the applicant hospital to include:
• Hospital Name

• CMS Certification Number (CCN)

• Mailing Address

• County or County Equivalent

• Core-Based Statistical Area (CBSA)



• Servicing Medicare Administrative Contractor (MAC)

2. Provide primary and secondary contact information for the applicant hospital to include:
• Salutation Title

• Name

• Organization
• Occupation/Job Title

• Phone Number

• Email Address

• Mailing Address

3. The applicant hospital must provide information to demonstrate the likelihood of filling 
requested slots under section 4122 within the first five training years beginning on or after 
July 1, 2026. Select the demonstrated likelihood criterion (DLC) that best describes this 
application. Options include, DLC 1 (establishing a new residency program) or DLC 2
(expanding an existing residency program).  For section 4122, the training of residents in 
the new program or program expansion cannot have occurred prior to July 1, 2026. Please 
refer to the frequently asked questions document located on
the Direct Graduate Medical Education (DGME) webpage at
https://www.cms.gov/medicare/payment/prospective-payment-systems/acute-inpatient-
pps/direct-graduate-medical-education-dgme for more information on filling out the 
demonstrated likelihood criterion portions of the application.

Under DLC 1 (establishing a new residency program), the applicant hospital does not 
have sufficient room under its FTE resident cap, is not a rural hospital eligible for an 
increase to its cap under 42 CFR 413.79(e)(3) or any successor regulation, and intends to 
use the additional FTEs as part of a new residency program that it intends to establish on 
or after July 1, 2026.     

Note: A “new” residency program that is currently part of a hospital’s five-year cap 
building period to establish or adjust its cap, cannot be used for a hospital’s DLC 1 
section 4122 application.   

For section 4122 with FTE resident cap slots effective July 1, 2026, training residents in 
the new program cannot begin prior to July 1, 2026.   

Specifically, if a hospital received accreditation from the ACGME effective July 1, 2025 
to train 5 FTE residents in a new residency training program, it must first begin training 
any of those 5 FTE residents on or after July 1, 2026 to be eligible to receive FTE 
resident cap slots under section 4122.  If the hospital began training residents in the new 



program any time prior to July 1, 2026, it is not eligible for additional FTE resident cap 
slots under section 4122.

The applicant hospital is required to confirm that FTE residents did not/will not begin 
training in the new program at the applicant hospital or any nonprovider setting for which 
the applicant hospital is paying the residents’ salaries and fringe benefits, prior to July 1, 
2026.    

Under DLC 1, the hospital is required to select at least one of the following as part of its 
application:   
 

• Application for accreditation of the new residency program has been submitted to 
the ACGME or application for approval of the new residency program has been 
submitted to the American Board of Medical Specialties (ABMS) by March 31, 2025.  

• The hospital has received written correspondence from the ACGME (or ABMS) 
acknowledging receipt of the application for the new residency program, or other 
types of communication concerning the new program accreditation or approval 
process (such as notification of site visit) by March 31, 2025.   

Under DLC 2 (expanding an existing residency program), the hospital does not have 
sufficient room under its FTE resident cap, and the hospital intends to use the additional 
FTEs to expand an existing residency training program on or after July 1, 2026.     

For section 4122 with FTE resident cap slots effective July 1, 2026, the hospital cannot 
begin training residents as a result of the program expansion prior to July 1, 2026.   

Specifically, if a hospital received approval from the ACGME to expand the number of 
FTE residents in the program by 5 effective July 1, 2025, it must first begin training 
additional FTE residents as a result of this expansion on or after July 1, 2026 to be 
eligible to receive FTE resident cap slots under section 4122.  If the hospital began the 
program expansion any time prior to July 1, 2026, it is not eligible for additional FTE 
resident cap slots under section 4122   

The applicant hospital is required to confirm that the program expansion did not/will not 
occur at the applicant hospital or any nonprovider setting for which the applicant hospital 
is paying the residents’ salaries and fringe benefits, prior to July 1, 2026.   

Under DLC 2, the hospital would be required to select at least one of the following as 
part of its application:    
 



• The hospital has received approval by March 31, 2025 from an appropriate 
accrediting body (the ACGME or ABMS) to expand the number of FTE residents in 
the program.   

• The hospital has submitted a request for a permanent complement increase of the 
existing residency program by March 31, 2025.   

• The hospital currently has unfilled positions in its residency program that have 
previously been approved by the ACGME, and is now seeking to fill those positions.   
 

4. Provide the name of the residency program for which the hospital is applying.    
   

5. Indicate whether the residency program for which the hospital is applying is a psychiatry 
program or subspecialty of psychiatry.    
   

6. Provide the Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) 
accreditation number for the residency program for which the hospital is applying.    
   

7. If the residency program does not have an ACGME accreditation number, please explain 
why.    
     

8. Indicate whether you will be able to provide the number of months or weeks residents 
spend training at the applicant hospital as well as the total number of months or weeks 
among all participating sites.   
   

9. If you are unable to provide the number of months or weeks residents spend training at 
the applicant hospital as well as the total number of months or weeks among all 
participating sites, please explain why.    
   

10. Enter the amount of time residents spend training at the applicant hospital by entering 
XX months out of XX total program months (or weeks if the program is based on blocks 
rather than months).  Please only include allowable FTE training time.  For example, do 
not include any time spent training at another provider, including other hospitals with a 
different CCN and skilled nursing facilities.  If you are a hospital paid under the Inpatient 
Prospective Payment System, do not include in the hospital’s IME training time, any time 
spent training in a psychiatric or rehabilitation distinct part unit at your hospital and any 
time spent in research that is not associated with the treatment or diagnosis of a particular 
patient.     
   
Please only use weeks or months when entering training time for all fields not a 
combination of both.  Use the following week to month conversions as necessary: 1 week 



= 0.25 months, 2 weeks = 0.5 months, 3 weeks = 0.75 months, 4 weeks = 1 month, 5 
weeks = 1.25 months and 6 weeks = 1.50 months.  If you are not requesting DGME or 
IME FTE cap slots, please place a 0 in the respective field.  
   

11. If any other participating sites included on the program’s ACGME webpage are 
nonprovider settings for which the applicant hospital is paying the residents’ salaries and 
fringe benefits, enter the time spent training at the nonprovider settings using the number 
of months or weeks (if the program is based on blocks rather than months).  The 
nonprovider setting training time included should be consistent with the IME regulations 
at 42 CFR 412.105(f)(1)(ii)(E) and the DGME regulations at 42 CFR 413.78(g).  If there 
are no nonprovider settings for which the applicant hospital is paying the residents’ 
salaries and fringe benefits, please place a zero in the respective field.  
   

12. Enter the total number of months or weeks among all participating sites.    
    

13. Enter the number of DGME and/or IME FTE slots requested. A hospital is limited to a 
total request of 10.00 FTEs each for DGME and IME (if applicable). 
   

14. If the applicant hospital is training below its DGME and/or IME FTE resident cap(s), that 
FTE amount will be subtracted by CMS from the allowable FTE amount. Please do not
perform this step yourself.     
 

15. A hospital may qualify under more than one eligibility category.  Select all eligibility 
categories that apply to your hospital. 
   
• The hospital is located in a rural area (as defined in section 1886(d)(2)(D) of the 

Social Security Act) or is treated as being located in a rural area pursuant to section 
1886(d)(8)(E) of the Social Security Act.    

• The hospital is currently training over its DGME and/or IME cap. The reference 
resident level of the hospital (as specified in section 1886(h)(10)(F)(iv) of the Social 
Security Act) is greater than the otherwise applicable resident limit.    

• The hospital is located in a State with a new medical school (as specified in section 
1886(h)(10)(B)(ii)(III)(aa) of the Act), or with additional locations and branch 
campuses established by medical schools (as specified in section   
1886(h)(10)(B)(ii)(III)(bb) of the Act) on or after January 1, 2000. Those states and 
territories are Alabama, Arizona, Arkansas, California, Colorado, Connecticut, 
Delaware, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana,   
Massachusetts, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nevada, New 
Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Ohio, Oklahoma, Oregon, 



Pennsylvania, Puerto Rico, South Carolina, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, 
Washington, West Virginia, and Wisconsin.    

• The hospital is serving an area designated as a geographic health professional
shortage area (HPSA) under section 332(a)(1)(A) of the Public Health Service Act
(PHSA), as determined by the Secretary. A hospital is qualified under Category Four
if it participates in training residents in a program where the residents rotate for at
least 50 percent of their training time to scheduled training sites physically located in
a geographic HPSA.

Note: When a hospital indicates it is eligible for category four, it will be required to 
enter the HPSA ID of the qualifying geographic primary care or mental health HPSA 
to validate the selection before proceeding forward with the application.  

Note: In reviewing these applications, at least 100 but not more than 200 slots will be 
distributed to hospitals applying for residency programs in psychiatry and psychiatry 
subspecialties that qualify under any of the eligibility categories one through four.   

If any residency slots remain after distributing up to 1.00 FTE to each qualifying hospital, 
we will prioritize the distribution of the remaining slots based on the HPSA score of the 
HPSA served by the residency program for which each hospital is applying.  The next 
page of this application will ask for information about the HPSA you are selecting for 
CMS to use for the prioritization of your application.  

More information on the HPSA requirements for this application may be found at 
https://www.cms.gov/medicare/payment/prospective-payment-systems/acute-inpatient-
pps/direct-graduate-medical-education-dgme. 

16. Using the find shortage areas by address tool, https://data.hrsa.gov/tools/shortage-
area/by-address, enter the address of a training location (included on the hospital’s
rotation schedule or similar documentation). Using the results of the address entered,
identify and choose either a geographic or population HPSA to include in the hospital’s
application for prioritization purposes.

Note: In order for the hospital to be prioritized for distribution of additional residency 
positions, the location chosen must participate in training residents in a program where at 
least 50 percent (5 percent if an Indian and Tribal facility is included) of the training time 
occurs in the HPSA.    

17. Indicate which training time prioritization criterion is met.

Under Population HPSA, the hospital would be required to select one of the following as
part of its application:



• In the population HPSA the hospital is requesting that CMS use for prioritization of 
its application, at least 50 percent of the program’s training time based on resident 
rotation schedules (or similar documentation) occurs at training sites that treat the
designated underserved population of the HPSA and are physically located in the 
HPSA.   

• In the population HPSA the hospital is requesting that CMS use for prioritization of 
its application, at least 5 percent of the program’s training time based on resident 
rotation schedules (or similar documentation) occurs at training sites that treat the 
designated underserved population of the HPSA and are physically located in the  

HPSA, and the program’s training time at those sites plus the program’s training time  
at Indian or Tribal facilities located outside of that HPSA is at least 50 percent of the 
program’s training time.    

• The hospital does not meet either of the two criteria above.    

Under Geographic HPSA, the hospital would be required to select one of the following as 
part of its application:    

• In the geographic HPSA the hospital is requesting that CMS use for prioritization of 
its application, at least 50 percent of the program’s training time based on resident 
rotation schedules (or similar documentation) occurs at training sites that treat the
population of the HPSA and are physically located in the HPSA.    

• In the geographic HPSA the hospital is requesting that CMS use for prioritization of 
its application, at least 5 percent of the program’s training time based on resident 
rotation schedules (or similar documentation) occurs at training sites that treat the 
population of the HPSA and are physically located in the HPSA, and the program’s 
training time at those sites plus the program’s training time at Indian or Tribal 
facilities located outside of the HPSA is at least 50 percent of the program’s training 
time.

• The hospital does not meet either of the two criteria above.    

18. In the application, include the HPSA ID and HPSA discipline (primary care or mental 
health) (and type, if population HPSA) as depicted in the find shortage areas by address 
tool (https://data.hrsa.gov/tools/shortage-area/by-address).    
   
Note: Prior to the beginning of the application period, HPSA public ID and score 
information current as of November 2024 will be posted on the Direct Graduate 
Medicare Education (DGME) web page at https://www.cms.gov/Medicare/Medicare-
Fee-for-Service-Payment/AcuteInpatientPPS/DGME to assist hospitals in the application 
process for fiscal year 2026.  HPSA IDs will include geographic and population (primary 
care and mental health) HPSAs that are in designated or proposed for withdrawal status. 
Only these HPSA IDs are applicable and may be used for prioritization of section 4122.    



19. Include Worksheets E, Part A and E-4 of the most recent as-filed cost report (CMS-2552-
10).    
   

20. Download an attestation form that consists of attestation statements as finalized in the FY 
2025 IPPS/LTCH PPS final rule (CMS-1808-F). Ensure the attestation form is signed and 
dated by an officer or administrator of the hospital who signs the hospital’s Medicare cost 
report.    
   

21. Upload the signed and dated (digital or scanned) copy of the attestation form.    
   

22. Review a summary of the details included in the application and submit the application.   




