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HIPAA Administrative Simplification 
Frequently Asked Questions                                July 14, 2022 

Guidance Letter 2022-04 - Health plans’ payment of health care claims using 
Virtual Credit Cards (VCCs) and adopted Health Insurance Portability and 
Accountability Act of 1996 (HIPAA) standards for Health Care Electronic Funds 
Transfers (EFT) and Electronic Remittance Advice (ERA) transactions; 45 Code of 
Federal Regulations (CFR) §§ 162.1601 and 162.1602(d) FAQs 

 
Question 
 
Based on the clarifications in Guidance Letter 2022-04, regarding Health Care Electronic Funds 
Transfers (EFT) and Electronic Remittance Advice (ERA) transactions and Virtual Credit Cards (VCC), 
can the health care industry conclude that the act of charging fees, in and of itself, for EFT and ERA 
transactions is prohibited under the Health Insurance Portability and Accountability Act of 1996 
(HIPAA)?  
 

Answer 
 
No. 45 CFR § 162.925(a)(2) provides that a health plan may not delay or reject a transaction, or attempt 
to adversely affect the other entity or the transaction, because the transaction is a standard transaction. 
Guidance Letter 2022-04 clarifies that if a health plan conditions sending EFT and ERA transactions 
using the adopted standards on a provider’s acceptance of (which may include payment for) unwanted 
payment or reassociation services, this may be construed as adversely affecting the transaction or the 
provider because the transaction is a standard transaction. Therefore, while there may be 
circumstances in which a health plan, or its business associate, charging fees could be considered 
adversely affecting a transaction or entity because it is a standard transaction, the guidance letter does 
not speak to whether charging fees to conduct standard transactions is, in and of itself, a violation of the 
HIPAA requirements. 
 
Should a provider believe that a health plan’s actions or inactions are adversely affecting the provider or 
the transaction because the transaction is a standard transaction, the provider may file a  complaint with 
the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) National Standards Group (NSG) through the 
Administrative Simplification Enforcement Testing Tool (ASETT). 
 

https://www.cms.gov/files/document/guidance-letter-vcc-eft-era.pdf
https://www.cms.gov/files/document/guidance-letter-vcc-eft-era.pdf
https://asett.cms.gov/ASETT_HomePage
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Question 
 
If a health plan pays providers via VCC payments, must the health plan comply with a provider’s 
request to send health care payments via EFT through the Automated Clearing House (ACH) Network 
instead of VCC?   
 

Answer 
 
Yes. If a provider requests that a health plan make payments for health care through the ACH Network 
using the adopted EFT standards, 45 CFR § 162.925(a)(1) requires the health plan to comply with the 
request. Note, however, that in order to receive EFT payments through the ACH Network and receive 
ERAs, a provider must enroll to conduct EFT and ERA transactions with each health plan that the 
provider bills. 
 

Question 
 
If a provider requests that a health plan transmit remittance advice information using the adopted ASC 
X12 835 standard, must the health plan comply with the request? 
 

Answer 
 
Yes. If a provider requests that a health plan transmit remittance advice information using the adopted 
ASC X12 835 standard, 45 CFR § 162.925(a)(1) requires the health plan to comply with the request. 
Note, however, that in order to receive EFT payments through the ACH Network and receive ERAs, a 
provider must enroll to conduct EFT and ERA transactions with each health plan that the provider bills. 
 

Question 
 
What payment methods does the ASC X12 TR3 835 standard for ERA transmissions support?  

 
Answer 

 
Version 5010 of the ACS X12 835 standard, as specified at 42 CFR § 162.1602, is the standard 
adopted for ERA transmissions. This standard requires health plans to identify a payment method for an 
ERA’s corresponding payment by using a “Payment Method Code.” Version 5010 includes Payment 
Method Codes that identify corresponding payments made through the ACH Network, by check, and by 
wire transfer,1 but not by VCC. 

 
Question 
 
If a provider requests that a health plan send health care payments via paper check, must the health 
plan comply with the request?  
 

 
1 The Accredited Standards Committee (ASC) X12 Standards for Electronic Data Interchange Technical Report Type 3, “Health Care Claim 
Payment/Advice (835), April 2006, Washington Publishing Company, 005010X221, Section 2.4 



3 
 

Answer 
 
HIPAA does not require a health plan to comply with a provider’s request for health care payments via 
paper check. The only payment method that HIPAA regulations require health plans to provide, when 
requested by a provider to do so, is EFT through the ACH Network, which requires the use of the 
NACHA CCD+Addenda standard and the ASC X12 835 TRN Segment Specification identified in 42 
CFR § 162.1602.   

 
Question 

 
If a health plan, or its business associate, provides remittance advice by posting it to a web portal, must 
the health plan comply with a provider’s request to deliver remittance advice, using the adopted ASC 
X12 835 standard, to the provider or a clearinghouse acting on behalf of the provider? 

 
Answer 

 
Yes. If a provider requests that a health plan transmit remittance advice using the adopted ASC X12 
835 standard, 45 CFR § 162.925(a)(1) requires the health plan to comply with the request. Compliance 
with the ASC X12 835 standard includes transmitting the data in the ASC X12 835 format to the 
requesting health care provider or a business associate that is acting on behalf of the health care 
provider, which may include a clearinghouse.  Nothing prevents a health plan, or a business associate 
acting on behalf of the health plan, from offering to process the standard ASC X12 835 transaction into 
a nonstandard format on the provider’s behalf by posting the transaction to a web portal for viewing, but 
the provider may choose to reject that service and request delivery in the standard format to a business 
associate of the provider’s choice. 
 

Question 
 
Will NSG collect financial penalties from a health plan for the purpose of reimbursing providers for any 
labor costs providers experience due to the health plan’s noncompliance with the adopted EFT and 
ERA standards? 
 

Answer 
 
No. NSG does not have the authority to reimburse health care providers for any labor costs a provider 
experiences related to a health plan’s noncompliance with HIPAA requirements.  NSG, on behalf of the 
Department of Health & Human Services (HHS), administers HIPAA requirements related to 
transactions, code sets, unique identifiers, and operating rules. Administration of these requirements 
includes an enforcement program. If you are aware of a health plan that has failed to comply with a 
request to send EFT and ERA transactions using the adopted standards, you may file a complaint 
through the Administrative Simplification and Enforcement Testing Tool (ASETT). Enforcement actions 
taken to address non-compliance are determined on a case-by-case basis in accordance with the 
applicable regulatory authority. Should NSG impose a Civil Money Penalty (CMP), collections from such 
CMPs must be deposited with the Treasury of the United States, in accordance with 42 U.S.C. 1320a–
7a(f)(4).   
 

https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Administrative-Simplification/Enforcements/FileaComplaint
https://www.cms.gov/Regulations-and-Guidance/Administrative-Simplification/Enforcements/FileaComplaint
https://asett.cms.gov/ASETT_HomePage
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Question 
 

Does a provider have to be affiliated with a health plan, or part of a health plan’s network, in order to 
receive EFT and ERA transactions using the adopted standards? 
 

Answer 
 
No. A provider does not have to be part of a health plan’s network, or otherwise affiliated with a health 
plan, in order to receive EFT and ERA transactions using the adopted standards. The guidance letter 
clarifies that HIPAA does not provide for any exceptions to the requirement that health plans conduct a 
transaction as a standard transaction when requested to do so (42 C.F.R. § 162.925(a)(1)). Therefore, a 
health plan cannot deny a request for payment using the adopted EFT and ERA standards based on a 
provider’s affiliation with the plan. Note, however, that in order to receive EFT payments through the 
ACH Network and receive ERAs, a provider must enroll to conduct EFT and ERA transactions with each 
health plan that the provider bills. 
 
 

https://www.cms.gov/files/document/guidance-letter-vcc-eft-era.pdf

