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DISCLAIMER: The question responses provided in this document reflect answers that were 
current and accurate as of the date on which the event referenced above occurred. Subsequent to the 
event, questions and answers were compiled and edited for clarity and completeness. We recommend 
that this question-and-answer document be relied on for the clearest answers to questions posed 
during the event.  

Medicare policy changes frequently. Any links to Medicare online source documents are for 
reference use only. In the case that Medicare policy, requirements, or guidance related to event 
content change following the date of posting, event materials will not necessarily reflect those 
changes; event materials will remain as archived copies with no updates performed. All materials 
related to this event were prepared as a service to the public and are not intended to grant rights or 
impose obligations. Any references or links to statutes, regulations, and/or other policy materials 
included are provided as summary information. No material contained therein is intended to take the 
place of either written laws or regulations. In the event of any conflict between the information 
contained in event documents and any information included in any Medicare rules and/or 
regulations, the rules and regulations shall govern. The specific statutes, regulations, and other 
interpretive materials should be reviewed independently for a full and accurate statement of their 
contents. 
 
 
 
 
 
 



Subject-matter experts researched and answered the following questions during the live 
webinar. The questions may have been edited for grammar. 
 
General Webinar Question 
 
Question 1. When will the final ESRD QIP technical specification be released? 

The final ESRD QIP technical specifications will be published shortly on 
www.cms.gov. 

 
General ESRD QIP Question 
Question 2. We only have 5 to 6 year-round patients, but we might have 11 unique 

patients for the entire year. How do we handle reporting for those 
months that the census is under 11 patients? 
The eligibility requirements for most QIP measures are based on how 
many patients your facility treated throughout the year. So, if you have 11 
unique patients over the course of the entire calendar year then you should 
be reporting data for all of your patients throughout the year. Even if you 
think you may not be eligible, you should report data for the patients you 
treated. 

 
Question 3. If a facility receives a payment reduction, does CMS ever provide the 

dollar amount of a facility’s reimbursement that was reduced? 
That information is never presented publicly. CMS does, however, report 
the list of facilities that are scheduled to receive payment reductions. That 
information can be found on www.cms.gov. 

 
Kt/V Dialysis Adequacy Topic Question 
Question 4. How is the Kt/V scoring for the new Kt/V Dialysis Adequacy Topic 

weighted if you do not have pediatric patients? 
If you do not have pediatric patients, then you won't be scored on that 
specific component of the measure. The Kt/V topic combines the four 
individual measures into a single topic measure score. For example, if 
your facility only treats in-center hemodialysis adult patients, then the 
component score for adult in-center hemodialysis patients will be your 
Kt/V topic score. The steps for calculating the Kt/V Topic measure score 
are provided in section 4.1.4.1 of the  CMS ESRD Measures Manual. 

 
Question 5. Will there be a change in entering Kt/V in EQRS in 2025? 

No, data entry for Kt/V in EQRS is remaining the same in 2025. 
 

http://www.cms.gov/
https://www.cms.gov/medicare/quality/end-stage-renal-disease-esrd-quality-incentive-program/public-reporting-certificates
https://www.cms.gov/files/document/esrd-measures-manual-v100.pdf


National Healthcare Safety Network (NHSN) Data Reporting Question 
Question 6. Do we have to report data to NHSN at all now that the NHSN Dialysis 

Event Reporting Measure is longer in QIP? 
Yes. Facilities are still required to report 12 months of dialysis event data 
for the NHSN Bloodstream Infection (BSI) Clinical Measure. If your 
facility does not report a complete 12 months of dialysis event data to 
NHSN by the required quarterly deadlines, you will automatically score 0 
points on the NHSN BSI Clinical Measure. Additionally, facilities are still 
required to report COVID-19 vaccination data for healthcare personnel to 
NHSN. 

 
Question 7. What about COVID-19 or flu vaccinations for patients? Are those 

required in addition to for healthcare personnel? 
Currently, the QIP does not require reporting of COVID-19 or flu 
vaccination data for patients. The QIP requires reporting of COVID-19 
vaccination data for healthcare personnel to NHSN. However, we do ask 
that you check in with other programs such as the ESRD Networks or 
review and state-based requirements, as reporting patient vaccination data 
may be a reporting requirement for a different program that your facility is 
responsible for adhering to. 

 
ICH-CAHPS Question 
Question 8. We have one in-center hemodialysis patient. Will we be penalized for 

not doing ICH-CAHPS? 
The ICH-CAHPS Clinical Measure requires that a facility has a minimum 
of 30 eligible adult in-center hemodialysis patients to be eligible for the 
measure. This requirement is to ensure that the minimum number of 
surveys needed can be completed. If your facility did not treat at least 30 
eligible adult in-center hemodialysis patients, then you must submit an 
attestation in EQRS to be ineligible for scoring on the ICH-CAHPS 
measure. If you do not attest in EQRS, then your facility will be 
considered eligible for ICH-CAHPS and may be penalized if you do not 
authorize a survey vendor. 

 
Question 9. Is there any change to the number of completed surveys required? 

No, there has not been any change to the number of completed ICH-
CAHPS surveys required. The minimum number required is 30 completed 
surveys over two survey periods. 

 
Health Related Social Needs (HRSN) Assessments Questions for Social Drivers of Health 
(SDOH) measures 
Question 10. What HRSN Assessment Screening Tool should we use? 

https://www.cdc.gov/nhsn/faqs/dialysis/faq-esrd-qip.html
https://mycrownweb.org/wp-content/uploads/2024/11/2024-OCT-ESRD-QIP-Successful-Reporting-Guide_508.pdf


CMS does not require a specific screening tool. The HRSN website  
provides some screening tool options. 
 

Question 11. How many times does the assessment have to be done for patients? 
The assessment should be completed once per year for all eligible patients. 
 

Question 12. Do we need to screen all our patients by the end of 2024, or does it 
start in 2025? 
Screening and data reporting for HRSN screenings begins on January 1st, 
2025. Effective January 1st you have the entire year to submit your 
attestations for your HRSN results for all your patients. 

https://sirenetwork.ucsf.edu/tools-resources/resources/screening-tools-comparison

